Miejskie polityki żywnościowe
dr Joanna Erbel
Członkini Zarządu PLZ Spółdzielni. Dyrektorka ds. protopii w CoopTech Hub, pierwszym w Polsce centrum technologii spółdzielczych.
Przewodnicząca Rady Nadzorczej Spółdzielni MOST prowadzącej Spółdzielczą farmę MOST na warszawskich Siekierkach.
Członkini Rady Fundacji Instytut Strategii Żywnościowych “Grunt”.
Współautorka raportów CTH – Akademia Miejskiej Odporności (2024), Spółdzielcza farma miejska jako narzędzie rozwoju miejskiej strefy żywicielskiej i agroekologii (2023) oraz Spółdzielnia Równokręgi (2023), Pakiet miejskiej odporności (2022) oraz Spółdzielcza transformacja i in
Autorka książek Poza własnością. W stronę udanej polityki mieszkaniowej (2020), Wychylone w przyszłość. Jak zmienić świat na lepsze (2022) oraz powieści foresightowej – Jak Henryk zdobył władzę (2023).
Współpracowniczka Fundacji A/typika, działającej na rzecz sprzyjania rozwoju neurokultury
Katarzyna
Przyjemska-Grzesik
Przyjemska-Grzesik
sensem istnienia jest bycie blisko mieszkańców.
Wspieranie krakowian w inicjowanych przez nich działaniach oraz organizacja różnorodnych projektów edukacyjno-informacyjnych to dwa filary, na których opieramy realizację naszej misji. Z jednej strony wzmacnianie sprawczości, z drugiej kształtowanie postaw i tak potrzebnej świadomości. Wierzę bowiem gorąco, że tylko w mieście, za które odpowiadamy, będziemy żyć szczęśliwie.
Ważnym elementem tych działań i moją pasją jest rolnictwo miejskie. Uczestnicząc w wielu krajowych oraz międzynarodowych projektach obserwuję jego wpływ na otaczającą nas rzeczywistość.
W przystąpieniu Krakowa do Paktu Mediolańskiego upatruję szansy na wzrost znaczenia bezpieczeństwa żywnościowego w miejskich politykach, a co za tym idzie szeroko pojętego bezpieczeństwa współczesnych miast w ogóle.
Katarzyna Wysocka
Koordynatorka projektu miejska polityka żywnościowa w Departamencie Strategii i Zrównoważonego Rozwoju w Urzędzie Miejskim Wrocławia.
Z wykształcenia biotechnolożka, z zapobiegliwości – rolniczka, a z serca – edukatorka i mentorka.
Zafascynowana złożonością świata, zwolenniczka kreowania rozwiązań multidyscyplinarnych i tworzenia trwałych relacji.
Monika Kubisz
W Urzędzie Miasta Rybnika zajmuje się tematem zrównoważonej konsumpcji i odpowiedzialnego posiłku publicznego.
Inicjatorka pomiarów marnotrawstwa żywności w placówkach oświatowych i Miejskim Domu Pomocy Społecznej.
Współautorka uchwały Rady Miasta z 2019 r., dotyczącej eliminacji jednorazowych plastikowych opakowań i naczyń w jednostkach miejskich. Pasjonatka rybnickiego wielorazowego kaucjonowanego kubka na napoje zimne, w 2021 r. wprowadziła do przestrzeni miejskiej kaucjonowane naczynia na posiłki na wynos.
Zainicjowała szkolenia kadr stołówek szkolnych i pierwsze przetargi na zakup żywności z certyfikatem ekologicznym.
Współtworzyła pierwszą rybnicką kuchnię społeczną – Wspólny Stół i kibicuje kolejnym pięciu, które rozpoczynają działalność przy Centrach Aktywności Lokalnej.
Współpomysłodawczyni akcji „Uwolnij krauzy z piwnicy” 1 , dzięki której posiłki przygotowywane z nadwyżek żywności trafiają do 5 (a wkrótce 7) lodówek społecznych w wielorazowych opakowaniach.
Jacek Wiśnicki
Wiceprezydent m. st. Warszawy, samorządowiec, lokalny działacz społeczny, pisarz.
Miasta dla Suwerenności Żywnościowej © 2025