Produkcja żywności i łańcuchy dostaw
Długi łańcuch dostaw oznacza, że jedzenie często pokonuje setki kilometrów, zanim trafi na nasze stoły. Tymczasem lokalni rolnicy i targowiska mogą dostarczać świeże produkty prosto z pola, nawet z dnia na dzień. W tym panelu porozmawiamy z zarządcami targowisk, hurtownikami i ekspertami tematyki żywnościowej, jak wspierać sprzedaż bezpośrednią i skracać drogę żywności do konsumenta
Sobiesiak-Penszko
Od 2018 roku badaczka transformacji rolnictwa i systemów żywnościowych.
Autorka wielu publikacji m.in. na temat dezinformacji, bezpieczeństwa żywnościowego, postaw rolników i konsumentów wobec transformacji oraz roli mieszkanek wsi w tym procesie.
Ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju. Komentatorka i analityczka. Ekspertka programu “Climate Leadership” Centrum UNEP/GRID Warszawa.
Członkini Zespołu ds. Edukacji Klimatycznej w Ministerstwie Edukacji. Liderka Klimatu i Środowiska wg Forbes Women (2024).
Moderatorka warsztatów Mozaika „Bio” nt. bioróżnorodności. Promotorka zrównoważonych systemów żywnościowych w @ministerstwodobrostanu.
Ewa Smuk-Stratenwerth
Ekolożka, społeczniczka i edukatorka. Od 1993 wraz z mężem prowadzi gospodarstwo ekologiczne w Grzybowie. W 2014 utworzyłli fundację Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie, m.in. aby propagować rolnictwo ekologiczne i agroekologię.
Od 1995 wchodzi w skład zarządu Stowarzyszenia Ekologiczno-Kulturalnego „Ziarno”.
W 2015 z jej pomocą powstała także Spółdzielnia Socjalna "Cor Et Manus. Jak u Eli"
dr Maciej Łepkowski
Wykładowca w Katedrze Architektury Krajobrazu SGGW, członek zespołu Ekopolis w CoopTech Hub, zaangażowany w tematy rozwoju przestrzennego miast w aspekcie przyrodniczym i żywnościowym.
Od lat związany z inicjatywą Otwarty Jazdów. Członek zarządu fundacji Pracownia Dóbr Wspólnych, współtwórca programu wsparcia ogrodnictwa społecznościowego Bujna Warszawa oraz wielu inicjatyw edukacyjnych i badawczych w tym zakresie.
Swój doktorat poświęcił tematyce nieużytków i nieformalnych terenów zieleni w mieście.
Obecnie współtworzy Spółdzielczą Farmę MOST na warszawskich Siekierkach.
Monika Onyszkiewicz
Zajmuje się budowaniem miejskiej społeczności skupionej wokół ekonomii społecznej i solidarnej w której dostęp do dobrej, lokalnej żywności jest podstawowym prawem każdej osoby.
Jest częścią społeczności tworzącej wrocławski Bazar Krótka Droga, a od roku również Spółdzielni Krótka Droga.
Aktualnie pracując z zespołami z różnych instytutów badawczych skupia swoją uwagę na temacie miejskiego rolnictwa - jest to próba opisania i zbadania jakie są jego przejawy, wpływy i współzależności między osobami w to zaangażowanymi *.
* Projekt badawczy: FoodCityBoost.eu
Miasta dla Suwerenności Żywnościowej © 2025