Żywność a zdrowie publiczne



Zdrowe społeczeństwo zaczyna się od dobrej jakości jedzenia. W tym panelu omówimy, jak miasta mogą wspierać dostęp do świeżej, lokalnej żywności poprzez publiczne zamówienia, edukację żywieniową i rozwój krótkich łańcuchów dostaw. Eksperci z dziedziny zdrowia i rolnictwa przedstawią też wyzwania związane z przemysłową produkcją żywności i możliwości wdrażania polityk miejskich poprawiających jakość diety mieszkańców.

Moderator:
dr hab. inż.
Zbigniew Karaczun
Profesor w Katedrze Ochrony Środowiska i Dendrologii SGGW w
Warszawie. 
Prowadzi badania w zakresie polityki klimatycznej i ekologicznej, integracji ich celów do polityki rolnej i strategii rozwoju gospodarczego, a także dotyczące procesu europeizacji polskiej polityki ochrony
środowiska oraz zarządzania ochroną środowiska. Autor i współautor ponad 350 publikacji.
Członek Państwowej Rady Ochrony Środowiska, wiceprzewodniczący Rady Naukowej Instytutu Ochrony Środowiska.
Z ruchem ekologicznym związany od połowy lat 80. XX w., od 1985 roku członek Polskiego Klubu Ekologicznego, obecnie członek Zarządu tej organizacji i prezes Okręgu Mazowieckiego PKE.
W 1994 roku współtworzył Climate Action Network Central and Eastern Europe (CAN CEE), w latach 1994 – 1998 był jej dyrektorem, a w latach 1998 – 2003 przewodniczącym jej Komitetu Sterującego.
Współzałożyciel Koalicji Klimatycznej polskich organizacji pozarządowych, od 2003 roku jest ekspertem zarządzającym Sekretariatem Koalicji Klimatycznej.
Paneliści i panelistki:
dr hab. inż.
Tadeusz Pomianek,
prof. WSIiZ


Pomysłodawca, twórca, wieloletni Rektor Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, obecnie Prezydent Uczelni. 
Doktor habilitowany nauk technicznych (AGH). Do 1990 r. zajmował się badaniami z obszaru inżynierii materiałowej. 
Wieloletni pracownik Instytutu Metali Nieżelaznych w Gliwicach, a także Politechniki Rzeszowskiej, w której pełnił funkcję m.in. Prorektora. 
Autor ok. 100 artykułów, ponad 100 ekspertyz, 25 raportów i 7 patentów. 
Ze względu na zagrożenia klimatyczne i cywilizacyjne, skupia się na wypracowaniu rozwiązań ważnych dla bezpiecznego jutra współczesnegoczłowieka, o czym m.in. można przeczytać na autorskim blogu - ZIELONY BLOG WSIiZ.

Marzena Wichniarz

Mama i aktywistka. 
Współfundatorka i Prezeska Zarządu Fundacji Rodzice dla Klimatu. 
Członkini Zespołu doradczego ds. współpracy z NGO przy Ministerstwie Edukacji Narodowej. Ambasadorka Europejskiego Paktu na rzecz Klimatu przy Komisji Europejskiej. 
Jedna z 25 liderek dla klimatu i środowiska magazynu Forbes. 
Członkini Okrągłego Stołu dla Edukacji Klimatycznej. 
Absolwentka nauk politycznych oraz studiów MBA Zarządzanie polityką energetyczną i klimatyczną. 
Moderatorka warsztatów Mozaiki Klimatycznej.

Jagoda Włoch
Koordynatorka laboratorium miejskiego Urban Lab Lublin; kierowniczka merytoryczna projektu "Urban Lab Lublin - Miasto dla Młodych", pracowniczka referatu ds. polityki młodzieżowej w Biurze Polityki Młodzieżowej Urzędu Miasta Lublin. 
Koordynatorka procesu partycypacyjnego współtworzenia dokumentu „Miasto Młodych. Polityka młodzieżowa Lublina”, nagrodzonego trzecią nagrodą w konkursie Serwisu Samorządowego PAP „Innowacyjny Samorząd 2024”. Przewodnicząca międzywydziałowego zespołu monitorującego realizację polityki młodzieżowej Lublina. 
Absolwentka studiów I i II stopnia na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku europeistyka, ze specjalnością sektor publiczny w Europie, a także studiów I i II stopnia z zakresu bezpieczeństwa narodowego i wewnętrznego o specjalności z zarządzania kryzysowego i bezpieczeństwa wewnętrznego w UE. 
Ukończyła studia podyplomowe z administracji publicznej.Doktorantka w dyscyplinie nauk o bezpieczeństwie.  
W pracy zawodowej zajmuje się ponadto partycypacją młodzieży, edukacją obywatelską oraz współpracą w ramach Lubelskiego Obszaru Metropolitalnego. 
Prywatnie miłośniczka piesków, wierząca, że w niedalekiej przyszłości wszystkie bezdomne psy znajdą swój kochający dom. 

Damian Micyk


Producent warzyw gruntowych.














Miasta dla Suwerenności Żywnościowej © 2025